Vad är Finspång?

Jag stör mig lite på att folk ifråga sätter mig hela tiden.
"Vad är Finspång? Finns det något som heter så? Ofta?"
Alltså, jo, Finspång är en medelstor kommun i Sverige. Och där bor jag.
Vi ligger i Östergötlands län, under Södermanland, halva Stockholm, för er som inte fattar. ;)

Finspång är Sveriges 4:de största knarkar stad. Eh.

Bruksortens äldsta historia är en aning i töcken, men man kan ange 1580 som födelseåret för egentlig industrietablering, då den inflyttade nederländaren Wellam De Wijk, av Johan III på produktion av kanoner och masstillverkning av kulor.
En verksamhet som under släkten De Geer kom att vidareutvecklas och fortleva i över 300 år. Finspång, såsom många andra järnbruk, kom att anställa många olika folkslag, vid sidan av de tidigare svenska, finska och tyska inslagen kom vallonerna bli en ny och dominerande folkgrupp på de svenska bruken.

I Finspång finns en av de sista kägelbanorna i Sverige som är en föregångare till bowling. Ishockeylaget heter FAIK Hockey.  Ridklubben heter Ryttarkamraterna i Finspång "RKF" och har en stor ridskola som även arragerar stora tävlingar
Finspång AIK bandy spelar i Allsvenskan 2009/2010 och har Arena Grosvad som hemmaplan. Finspångs Innebandyklubb spelar i div I.

Finspongamarken är en årlig marknad i Finspångs tätort. Den inträffar vanligen sista fredagen i maj eller första fredagen i juni.
Cityracet är en årlig rallytävling som körs i Finspångs Centrum. Det arrangeras av Finspångs Motorsällskap Vallonerna

1 - 2 maj 2010 genomförs årets orienteringstävling 10MILA i Finspång. Arenaplats vid årets 10MILA kommer att vara Arena Grosvad som är Finspångs idrotts- och rekreationsområde.

Kraftloppet är ett långlopp i löpning på 72 km som kan springas individuellt eller som stafett för lag. Kraftloppet har dessutom ett Maratonlopp för damer och herrar individuellt. Kraftloppet har start och mål i centrala Finspång.

Lars Lagergren & Annette Thörnquist (red.) Finspång - en bit av folkhemmet. Sju uppsatser om ett industrisamhälle under 1900-talet (Norrköping 2006)

Finspång är den kommun som har flest sjöar i hela Sverige

Källa: Wikipedia & Skolan

Bäst för er att ni vet något om Finspång nu ;)
Och btw, Det heter inte Fin-Spång.
Det heter FINN-SPÅNG

Finspång har ca 25 000

:D
:D <3


Kommentarer till det här inlägget:
mersiha

haha va roligt att folk inte vet :) Tur att man bor i Östergötland, annars hade kasnke inte ens jag vetat vart den ligger :) hehe

2010-10-23 @ 15:09:32
http://ladyhypnotic.blogg.se/
Fredrik

Sv. Jo tack, allt är bara bra! Själv?Alla kanske inte vet vad Finspång är, men alla vet vad Äggskallebyn är. :)

2010-10-23 @ 16:48:56
http://kreem.blogg.se/

Kommentera här:

Ditt namn:
VIP?

Din hotmail:

Din blogg/hemsida:

Din kommentar:

Trackback